گسترش جغرافیائی تب نیل غربی در جهان با تاکید بر ناقلین آن در ایران
کد مقاله : 1008-ICNH
نویسندگان:
حمید کثیری *
گروه حشره شناسی پزشکی - دانشکده بهداشت- دانشگاه علوم بزشکی جندی شاپور اهواز - اهواز - ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف :‌ از اولین جداسازی ویروس نیل غربی (WNV) در یک زن در ناحیه نیل غربی اوگاندا در سال 1937 تاکنون، به بیماری مهم انسانی و حیوانی در سراسر جهان تبدیل شده است . WNV یک آربوویرس منتقله توسط پشه های کولیسیده است. WNVسبب بیماری در انسان ها و اسب ها می شود. این ویروس می تواند یک بیماری نورولوژیک کشنده را در انسان سبب شود. هدف این مطالعه بررسی جنبه های مختلف WNF در جهان با تاکید بر ایران به منظور ارائه راهکارهای مناسب برای کنترل بیماری می باشد.
روش جستجو :‌ دراین مطالعه مروری با استفاده ازکلمات کلیدی مانند اپیدمیولوژی ، تب نیل غربی ،‌ آنسفالیت نیل غربی ، مننژیت نیل غربی ،‌ تظاهرات کلینیکی ، آربوویروس ، ناقلین ، مخازن ، کنترل و ایران مقالات چاب شده از 1940 تا 2019 در مجلات و منایع معتبر علمی دریافت و با درنظرگرفتن هدف مطالعه مورد بررسی قرارگرفت .
یافته ها : WNV در 26 استان ایران در اسب ، انسان و پرنده یافت شده است. در نبود واکسن ، تنها راه کاهش عفونت ، افزایش آگاهی مردم از عوامل خطر است. حفظ حیوانات گوشتخوار و رفتگر باعث تغییر عادت خونخواری پشه از حیوان به انسان نشده و لذا حفظ این حیوانات و عدم کشتار انها خطر انتقال بیماری ها از جمله WNF به انسان را کاهش می دهد. WNV ، یک ویروس پوشش دار جنس فلاوی ویروس بطور طبیعی یک سیکل آنزوتیک بین پرندگان و پشه ها را نگهداری می کند. این ویروس گاهی بصورت اپیزوتیک درامده و سبب بیماری در انسان ها و اسب ها می شود. پشه های ناقل WNV در سراسر جهان به طور گسترده ای پراکنده هستند و دامنه جغرافیایی انتقال و بیماری در 77 سال گذشته افزایش یافته است. در حالی که بیشتر عفونت های انسانی با WNV بدون علامت است، بیماری عصبی سخت ممکن است منجر به عوارض طولانی مدت یا مرگ شود.
نتیجه گیری: با توجه به روند افزایش گزارش موارد WNF انسانی ، اجرای برنامه های مراقبت و افزایش آگاهی مردم و کارکنان بهداشتی از کارکرد عوامل زیستی از جمله گوشتخواران ( مانند سگ ها و پرندگان شکارچی ) در شکار حیوانات آلوده مخزن بیماری و جمع اوری لاشه انها از طبیعت ضرورت دارد . هر گونه شکار و کشتار پرندگان و سگ ها که در نزدیکی انسان فعالیت دارند خطر انحراف خونخواری پشه های زئوفیل به انسان و شیوع بیماری را افزایش می دهد.
کلیدواژه ها:
اپیدمیولوژی ، تب نیل غربی ، آربوویروس ، ناقلین ، مخازن ، کنترل . ایران
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی