بررسی تروریسم و بهداشت مواد غذایی در حوزه سلامت دریانوردان: یک مطالعه مرور سیستماتیک
کد مقاله : 1010-ICNH
نویسندگان:
افضل شمسی1، سعید نظری *2، آراسب دباغ مقدم3، منصوره جعفرخانی4، سیمین تاج شریفی فر2
1هیئت علمی، گروه هوشبری و فوریت‌های پزشکی، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
3گروه بهداشت و تغدیه، استادیار، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
4اداره بهداشت، امداد و درمان نزاجا، کلینیک تخصصی شفاء، تهران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: آلودگی عمدی مواد غذایی پتانسیل ایجاد مرگ و میر تعداد زیادی از دریانوردان مورد مواجهه شده را دارد و می تواند عوارض و آسیب‌های جبران ناپذیری را در طی سفر یا ماموریت ایجاد نماید؛ لذا تروریسم غذایی تهدیدی جدی در حوزه سلامت ملوانان به شمار می رود بنابراین مطالعه جاضر با هدف بررسی تاثیرات تروریسم غذایی در همه ابعاد بر حوزه سلامت دریانوردان انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه مرور سیستماتیک می باشد. ﺗﻤﺎﻣﯽ ﭘﮋوﻫﺶ ﻫﺎ با ﮐﻠﯿﺪ واژه ﻫﺎی فارسی« تروریسم»، « بیوتروریسم»، « بهداشت مواد غذایی» و «سلامت دریانوردان» در سایت های انگلیسی با کلید واژه های "Terrorism", "Bioterrorism", " Health Food، " Health of sailors"در ﺑﺎﻧﮏ ﻫﺎی اﻃﻼﻋﺎﺗﯽ ﺑﯿﻦ اﻟﻤﻠﻠﯽ و ﻣﻠﯽ PubMed ,SID، MEDLIBE،Magiran ,Scopus ، Google Scholar، IRANMEDEX در بازه زمانی 1995 تا 2021 ﺟﻬﺖ ورود ﺑﻪ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻨﺪ.
یافته‌ها: از 28 مقاله اولیه ورودی به مطالعه بر اساس معیارهای ورورد و خروج 8 پژوهش اصلی انتخاب شدند و پس از استخراج اطلاعات آن ها، مشخص شد که مضمون های ناامنی غذایی، تشخیص بموقع، دفاع غذایی، کنترل در مکان تولید، امنیت زنجیره تامین، پیشگیری و آموزش ارزیابی خطر بیشترین تکرار را داشتند که نشان از اهمیت آن ها در حفظ زنجیره مواد غذایی از تولید تا مصرف را نشان می دهد.
نتیجه گیری: آگاهی و ارتقاء دانش در حیطه عوامل ایجاد کننده یا مستعد تروریسم غذایی، خصوصیات و ویژگی های آن‌ها، راه های انتقال، روش‌های پیشگیری و کنترل آن‌ها که منجر به آسیب و افزایش مرگ و میر در طی وقوع حوادث و بلایا مرتبط با مواد غذایی در دریانوردان می شود برای تمامی مسئولین و سیاست گذاران حوزه سلامت مواد غذایی در دریا از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین لازم است که در فاز آمادگی چرخه مدیریت بلایا با اجرای برنامه ریزی مناسب جهت جلوگیری و کاهش آسیب و پاسخ مناسب به رخداد حوادث و بلایا مرتبط با سلامت مواد غذایی با استفاده از عناصر فوق، اقدام شود.
کلیدواژه ها:
بیوتروریسم دریایی، تروریسم غذایی، ناامنی غذایی، بهداشت مواد غذایی
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی