بررسی تاثیر آموزش امداد و نجات در غرق شدگی ناشی از بحران‌های دریایی بر میزان آگاهی و دانش ناجیان غریق
کد مقاله : 1011-ICNH
نویسندگان:
سعید نظری *1، سیمین تاج شریفی فر2، آراسب دباغ مقدم3، منصوره جعفرخانی4
1گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران،
2گروه سلامت در بلایا و فوریت‌ها، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
3گروه بهداشت و تغدیه، استادیار، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
4اداره بهداشت، امداد و درمان نزاجا، کلینیک تخصصی شفاء، تهران، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: ارائه خدمات امداد و نجات مناسب و بموقع عامل اصلی بقای انسان‌ها پس از وقوع حوادث و بلایا در دریا می‌باشد. آثار ناگوار غرق شدگی ناشی از حوادث و بلایای دریایی بر جوامع، افزایش ناگهانی تعداد بیماران/مصدومین و تنوع صدمه‌‌ها ثابت کرده است که برای ارائه کاهش این عوارض نیاز به رویکرد متفاوتی داریم. لذا هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش امداد و نجات در غرق شدگی ناشی از بحران های دریایی بر میزان آگاهی و دانش ناجیان غریق است.
مواد و روش ها: در این کارآزمایی کنترل شده تصادفی، 40 ناجی و غواص عضو فدراسیون نجات غریق و غواصی جهموری اسلامی ایران از شهرهای تهران و قم به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته در دو مرحله قبل و بعد از آزمون در هر دو گروه جمع آوری شدند. روایی محتوی آموزشی توسط 6 نفر از اساتید مربوطه و تیم تحقیق مورد بررسی و تائید قرار گرفت. سپس، داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS به نسخه 22 تحلیل شد. مقدار 05 P< 0/ به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: آزمون آماری تی مستقل تفاوت معنی داری را بین نمرات سلامت عمومی و کلیه خرده مقیاس‌های آن بین دو گروه آزمون و کنترل بعد از آموزش نشان داد (001P< 0/ ، t=5/12). میزان آگاهی و دانش در گروه آزمون بعد از آزمون (17/2±3/94) نسبت به قبل از آزمون (30/2±4/30) به طور معنی داری بهبود یافت (001P< 0/).
نتیجه گیری: مهمترین اقدام برای کاهش آثار ناگوار غرق شدگی در حوادث و بحران های دریایی، پاسخ بموقع و مناسب نیروهای امداد و نجات است.آگاهی و دانش ناجیان غریق که تحت آموزش قرار داشتند در تمام ابعاد نسبت به قبل از آزمون به طور معناداری بهبود یافت؛ بنابراین اجرای این آموزش برای بهبود آگاهی و دانش نیروهای امداد و نجات اولیه پاسخگو در حوادث و بحران‌های دریایی پیشنهاد می شود.
کلیدواژه ها:
حوادث و بحران های دریایی، امداد و نجات، آسیب‌های غرق شدگی
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی