شناسایی انگل های کرمی دستگاه گوارش و محوطه بطنی ماهیان صید شده از خلیج فارس
کد مقاله : 1024-ICNH
نویسندگان:
محمد حسین فیض حداد *1، فروغ کاظمی2، مریم فصیحی2
11- مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، انستیتو تحقیقات بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز ایران 2- گروه انگل شناسی دانشکده پزشکی، دانشگاه جندی شاپور علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران
2گروه انگل شناسی دانشکده پزشکی، دانشگاه جندی شاپور علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف :
سلامتی غذاهای دریایی، یکی از اصول اساسی سلامتی افراد است. بررسی آلودگی غذاهای دریایی یک نیاز ویژه محسوب می شود. ماهی به عنوان عنصری مهم در سبد غذایی محسوب شده و با توجه به آلودگی های محیط زیست دریایی و رودخانه ای احتمال آلودگی جانوران دریایی بویژه ماهی ها زیاد است. ماهی های «کفشک» و «شیر» از اقلام اصلی سبد مصرفی محصولات آبزی مردم خوزستان هستند. به همین منظوردر این مطالعه، آلودگی نمونه هایی از این ماهی ها به کرم های مختلف بررسی شد مواد و روشها:
تحقیق حاضر به منظور شناسایی انگل های کرمی دستگاه گوارش و محوطه بطنی ماهیان صید شده از خلیج فارس با توجه به اهمیت اقتصادی، اپیدمیولوژیکی و بیماری زایی آنها انجام گرفت. آزمایش و نمونه برداری ماهیان در فصل بهار و تابستان1399 انجام گرفت و عملیات شناسایی سیستماتیک گونه های انگلی و ماهیان، در آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز صورت گرفت. یافته ها: دو گونه ماهی شناسایی شد: ماهی کفشک (Flounder) که مربوط به خانواده های ماهیانِ Pleuronectidae وماهی شیر نوعی ماهی آب شور از خانواده تون ماهیان بودند با نام علمی Scomberomorus commerson . دو نوع ا نگل کرمی شامل سستود و نماتود Anisakis spp جداسازی گردید. نتایج: هیچکدام از 20 عدد ماهی های شیر حاوی کرم نبودند و آلودگی وجود نداشت. از بین 20 عدد نمونه ماهی کفشک، 10 نمونه (50%) دارای کرم بودند. در هر 10 نمونه آلوده، کرمهای نماتودی از نوع آنیزاکیس یافت شد, علاوه بر آنیزاکیس، 5 مورد نیز سستود مشاهده شد. آلودگی به آنیزاکیس در ماهی کفشک: (50%). آلودگی به سستود در ماهی کفشک (25%).
نتیجه گیری:
با توجه به اینکه بیماری های انگلی عامل موثری در کاهش میزان محصول ماهی می باشند، پیشگیری از ابتلاء و گسترش بیماری های ناشی از انگل ها نقش مهمی را در افزایش بهره وری در ماهیان این مناطق و بخصوص در کارگاه های پرورش ماهی ایفا خواهد نمود. در این راستا با شناخت انگل های موجود و اندام های آلوده و نیز ماهیان حساس با استفاده از نتایج بدست آمده می توان نسبت به پیشگیری و مبارزه اساسی اقدام نمود که در نتیجه باعث کاهش تلفات ماهیان و افزایش بهره وری خواهد گردید.
کلیدواژه ها:
انگل های کرمی، محوطه بطنی ماهیان، کفشک، شیر ماهی، خلیج فارس
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی