بررسی ارتباط ناامنی غذایی با وضعیت BMI، پروفایل های لیپیدی، شاخص های گلیسمیک و وضعیت فشار خون در بین کارکنان دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر
کد مقاله : 1043-ICNH
نویسندگان:
مریم تقوی *، نعیمه مصری علمداری
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز
چکیده مقاله:
امنیت غذایی آنگاه وجود دارد که همه مردم در تمامی ایام به غذای کافی، سالم و مغذی دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند. طبق مطالعه پژوهشگران، افراد یا جمعیت های مبتلا به ناامنی غذایی، در معرض تاثیرات منفی ناشی از آن بر سطح سلامتی و شیوع بالاتر چاقی و بیماریهای متابولیک می باشند. از آنجا که امنیت غذایی از محورهای تعیین کننده رفاه و سلامت جامعه می باشد، بررسی وضعیت آن در بین نظامیان که جزء مهمی از هر جامعه محسوب می شوند، بسیار احساس می گردد.
مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که در آن تعداد ۲۰۰ نفر از کارکنان دانشگاه در سال ۹۶ بطور تصادفی- طبقه ای به نسبت درصد فراوانی در یگانها مورد بررسی قرار گرفتند. وزن و قد کارکنان مطابق دستورالعمل های استاندارد اندازه گیری و سپس نمایه توده بدن محاسبه شد. وضعیت وزن بر پایه حدود مرزی NIH تعریف شد. جهت اندازه گیری پارامترهای قند خون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول، LDL و HDL از دستگاه ۱۵۰۰ BT آزمایشگاه کلینیک دانشگاه استفاده گردید. فشار خون همه افراد مورد مطالعه با استفاده از فشارسنج جیوه ای اندازه گیری شد. در این مطالعه از دو پرسشنامه ۸ گویه امنیت غذایی و پرسشنامه بسامد خوراک ۳۲ موردی جهت ارزیابی امنیت غذایی استفاده شد.
براساس نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک، میانگین وزن، نمایه توده بدن، تری گلیسرید، HDL و توتال کلسترول در بین گروه های مورد مطالعه که براساس وضعیت امنیت غذایی تقسیم بندی شده بودند، با یکدیگر اختلاف معنی دار داشت. میانگین وزن، نمایه توده بدن، تری گلیسرید و توتال کلسترول در جمعیت دارای وضعیت ناامنی خفیف در مقایسه با سایر گروه ها بیشتر و میانگین HDL در این گروه در مقایسه با سایرین کمتر بود. گروه های مورد مطالعه از نظر میانگین LDL، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و FBS با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشتند. همچنین فراوانی و درصد اضافه وزن و چاقی در بین طبقات مختلف امنیت غذایی با همدیگر اختلاف معنی دار داشتند؛ بگونه ای که در حدود ۲۳٪ از جمعیت افراد امن غذایی، ۸٪ جمعیت دارای ناامنی غذایی وزن طبیعی، ۲۴.۵٪ از جمعیت افراد دارای امنیت غذایی در مقایسه با ۳۰٪ جمعیت دارای ناامنی غذایی اضافه وزن و ۳.۵٪ از جمعیت افراد دارای امنیت غذایی در مقایسه با ۱۱٪ جمعیت دارای ناامنی غذایی چاق بودند.
با توجه به شیوع چشمگیر ناامنی غذایی در جامعه مورد مطالعه که حدود ۴۹٪ می باشد و همچنین ارتباط معنی دار ناامنی غذایی با وضعیت وزن، BMI، تری گلیسرید و توتال کلسترول می توان گفت که احتمالاً شیوع ناامنی غذایی می تواند با شروع علائم بیماری متابولیک همراه باشد. البته برای اظهار نظر قاطع و دقیق تر در این زمینه به مطالعات بیشتری نیاز می باشد.
کلیدواژه ها:
ناامنی غذایی؛ نمایه توده بدن؛ پروفایل های لیپیدی؛ شاخص های گلیسمیک؛ وضعیت فشار خون
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی