بررسی تاثیر آموزش احیای قلبی ، ریوی پایه و پیشرفته به دو روش کارگاهی و نرم افزار چند رسانه‌ا ی بر میزان آگاهی و عملکرد پرستاران
کد مقاله : 1054-ICNH
نویسندگان:
سید هادی وکیلی *
چکیده مقاله:
پرستاران اولین کسانی هستند که در ایست قلبی، ریوی بر بالین بیماران حاضر می شوند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش احیای قلبی، ریوی پایه و پیشرفته به دو روش کارگاهی و نرم افزار چند رسانه­ای بر میزان آگاهی و عملکرد پرستاران انجام شده است.
این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی روی 243 پرستار شاغل در بیمارستان­های منتخب با روش نمونه گیری تخصیص تصادفی انجام شد. پس از تعیین محتوای آموزشی احیای قلبی ریوی پایه و پیشرفته نرم افزار چندرسانه­ای طراحی گردید و همزمان با پرسشنامه محقق ساخته میزان آگاهی پرستاران بررسی شد. از بین پرستاران که کمتر از 60 درصد نمره را داشتند بصورت تصادفی ساده تعداد 116 نفر انتخاب و در سه گروه آموزشی 38 نفره کارگاهی و نرم افزار چندرسانه­ای و گروه شاهد تقسیم شدند. سپس عملکرد هر سه گروه به روش آزمون عینی ساختاردار بالینی (OSCE) در شش ایستگاه و در شرایط یکسان ارزیابی شد. در مرحله بعد برای دو گروه آموزشی به روش کارگاهی طی شش ساعت احیای قلبی، ریوی برای گروه دوم، آموزش با استفاده از نرم افزار چند رسانه­ای داده شد. نهایتا چهار هفته پس از اتمام اموزش، سطح آگاهی و عملکرد پرستاران در هر سه گروه توسط ابزارهای فوق ارزشیابی شد و اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS18 با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
نتایج:
نتایج نشان داد که اکثریت نمونه­ها 5/76 درصد زن، 4/82 درصد متاهل و 49/60 درصد استخدام رسمی بودند و همچنین میزان آگاهی نمونه­ها نسبت به احیای قلبی ریوی پایه 5/59 درصد و پیشرفته در 3 /76 درصد نمونه­ها ضعیف بدست آمد این میزان در خصوص وضعیت عملکرد نیز به ترتیب در 75 درصد و 93 درصد ضعیف بود.
مقایسه نتایج قبل و پس از مداخله نشان داد میزان آگاهی هر سه گروه تفاوت آماری داشته است (005/0>p) و آزمون تحلیلی واریانس یک طرفه بین سه گروه بعد از مداخله و نیز مقایسه اختلاف میانگین بین گروه­ها اختلاف معنی دار آماری را نشان داد(05/0>p) . نتایج بررسی عملکرد بر اساس آزمون تی زوجی نمرات قبل و بعد در دو گروه مداخله تفاوت آماری داشته (001/0>p) و آزمون تحلیلی واریانس یک طرفه بین سه گروه بعد از مداخله و مقایسه اختلاف میانگین بین گروه­ها اختلاف معنی­دار آماری را نشان داد(001/0>p ) آزمون تعقیبی توکی (TUCKY ) نشان می دهد بیشترین تفاوت از نظر آگاهی و عملکرد در گروه چندرسانه­ای نسبت به دو گروه دیگر مطالعه می­باشد.
نتیجه گیری:
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که این دو روش آموزش بر میزان آگاهی و عملکرد پرستاران مطالعه شده موثر است
لذا با توجه به ضرورت بازآموزی دوره ای احیا قلبی، ریوی و صرف هزینه و زمان بیشتر در آموزش کارگاهی، آموزش با استفاده از نرم­افزار چند رسانه­ای جایگزین روش کارگاهی گردد.
کلیدواژه ها:
احیای قلبی، ریوی پایه و پیشرفته بزرگسالان، آموزش، کارگاه، نرم افزار چندرسانه­ای، پرستاران، CPR، آگاهی، عملکرد بیمارستان گلستان نیروی در یایی ارتش ج، ا، ایران، دکترای کسب و کار در سلامت (DBA)
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی