تاثیر اکسیژن پرفشار در بهبود و کاهش عوارض ناشی از کووید طولانی مدت
کد مقاله : 1061-ICNH
نویسندگان:
هانیه هراتی1، شکیبا رحمانی2، رضا حیدری *1
1کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران.
2کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف : اکسیژن پُرفشار (HBOT) درمانی به منظور افزایش عرضه اکسیژن به بافت و اندام آسیب دیده است. از هر هفت بیمار مرخص شده از بیمارستان با کووید-19، یک نفر پس از هشت هفته همچنان علائم دارد. این حالت اغلب همراه با خستگی ناتوان کننده، اضطراب، افسردگی، سردرد، درد قفسه سینه و مشکلات قلبی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثربخشی روش HBOT بر درمان کووید طولانی مدت و بررسی مکانیسم های موثر بر کاهش عوارض .

روش جستجو: ما برای یافتن داده های مرتبط از پایگاه های جستجو همچونPubMed , google scholar , SID و Scopus در بازه زمانی سال ۲۰00 تا ۲۰۲۲ استفاده کردیم. جستجو شامل “کووید-19" و " کووید طولانی مدت " و "هایپرباریک" را با عنوان های فرعی " فاکتورهای التهابی" ، "کاهش التهاب" و "عوارض ناشی از کووید" می شود.

یافته ها: مکانیسم های مختلفی وجود دارد که توسط آن HBOT التهاب را کاهش می دهد. با افزایش غلظت اکسیژن محلول در پلاسما، HBOT تولید سایتوکین های ضد التهابی ، فاکتورهای رشد و بیان ژن های ضد التهابی را تحریک می کند که می تواند به کاهش پاسخ التهابی در اثر کاهش پرفیوژن کمک کند. نتایج نشان میدهد که HBOT میتواند باعث ایجاد نوروپلاستیسیته و بهبود علائم شناختی، روانپزشکی، خستگی، خواب و درد بیماران مبتلا به بیماری پس از کووید-۱۹ شود. اثر مفید HBOT ممکن است به افزایش پرفیوژن مغز و انعطاف پذیری عصبی در مناطق مرتبط با نقش های شناختی و احساسی نسبت داده می شود.

نتیجه گیری : پژوهشگران در مطالعه اخیر خود گزارش دادند که اکسیژن درمانی هایپرباریک در بیماران با مبتلا به کووبد طولانی مدت بودند بهبود می بخشد، از جمله: رفع فشار طولانی مدت بر بافت ریه و قلب بر اثر التهاب طولانی مدت و افسردگی، تداخل درد ناشی ازخستگی و کاهش عملکرد اجرایی. این خلاصه مکانیسم های بیولوژیکی اثر افزایش فشار O2 را نشان میدهد، به این امید که پروتکل های مناسب تر و کاربرد مفیدتر HBOدر درمانکووید روشن شود.
کلیدواژه ها:
کووید19 ، اکسیژن پرفشار، کووید طولانی مدت
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی