بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر بهزیستی روانشناختی همسران کارکنان نیروی دریایی ارتش
کد مقاله : 1071-ICNH
نویسندگان:
اسما حیدری *، بهمن اکبری، مرحمت همت پور
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: ریشه همه معضلات اجتماعی که امروزه در جامعه رخ می دهد، به طور مستقیم یا غیرمستقیم با خانواده در ارتباط است. خانواده های نظامی اغلب در مواجهه با چالش های زندگی نظامی انعطاف پذیر هستند؛ با این حال، ساعت کاری طولانی، اعزام و مأموریت ها و غیرقابل پیش بینی بودن وضعیت کاری، با استرس قابل توجه، اختلال در روابط زناشویی و عدم احساس امنیت در برخی خانواده ها و زوجین همراه می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر بهزیستی روانشناختی همسران کارکنان نیروی دریایی ارتش انجام شد.
مواد و روش ها: روش مطالعه حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون – پس آزمون و مرحله پیگیری با گروه گواه و دارای کد اخلاق IR.IAU.RASHT.REC.1401.002 از کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی همسران کارکنان نیروی دریایی ارتش، شعبه مرکز آموزش تخصص های دریایی باقرالعلوم (ع) نداجا/ رشت، در سال 1401 بود. که 24 نفر داوطلب واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی (قرعه کشی) در دو گروه آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر و گروه گواه قرار داده شدند. جهت انجام مداخله درمانی از پروتکل درمانی سلیگمن، رشید و پارکر(2006) که یک برنامه درمانی 8 جلسه ای 120 دقیقه ای (هفته ای یک بار) می باشد، استفاده شد. ابزار استفاده شده در این پژوهش، مقیاس بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو (2003) بود. داده های پژوهش، پیش و پس از مداخله و دو ماه بعد جهت پیگیری با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون ینفرونی توسط نرم افزار SPSS23 تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد در مرحله پیش آزمون، در نمره متغیر بهزیستی روانشناختی، بین گروه آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر و گروه گواه تفاوت وجود نداشت؛ بنابراین گروه ها مشابه بودند. در طرح پس آزمون، تفاوت معنی داری در نمره متغیر بهزیستی روانشناختی بین گروه آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر و گروه گواه مشاهده شد(P<0.001)؛ این یافته نشان داد که گروه آزموش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر از نظر بهبود و افزایش بهزیستی روانشناختی همسران کارکنان نیروی دریایی ارتش از گروه گواه بهتر عمل کرده است. همچنین برای بهزیستی روانشناختی، تأثیر ماندگاری مداخله آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر در گروه ازمایش در مرحله پیگیری تأیید شد.
نتیجه گیری: مطالعه نشان داد مداخله آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر بر افزایش بهزیستی همسران کارکنان نیروی دریایی ارتش اثربخش بوده است. بنابراین مدیران سازمان ارتش جمهوری اسلامی ایران به عنوان متولیان می توانند جهت افزایش بهزیستی روانشناختی منجر به ایجاد انگیزه، رضایت و تعهد کارکنان ارتش و خانواده هایشان کارگاه های آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر برگزار نمایند.
کلیدواژه ها:
آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت نگر، بهزیستی روانشناختی، همسران کارکنان نیروی دریایی ارتش.
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی