بررسی تهدیدات محیط زیستی دریای خزر در پرتو اسناد بین‌المللی
کد مقاله : 1077-ICNH
نویسندگان:
بهزاد سیفی *1، زهرا پورغلامی2
1عضو هیئت علمی دانشگاه علوم دریایی امام خمینی ره
22- کارشناس ارشد حقوق بین‌الملل تجارت دانشگاه تهران، کارآموز مرکز کانون وکلای کرمانشاه. Zahrapoorgholami.com@gmail
چکیده مقاله:
سابقه و هدف:
جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور دریایی، با مرز آبی نسبتا گسترده در حاشیه دریای خزر، دارای تراکم جمعیتی زیادی در این حوضه می‌باشد، و توسعه پایدار آن نیز به بهره‌برداری مناسب و همه جانبه با رعایت ملاحظات زیست محیطی در این منطقه بستگی دارد. بااین‌حال، باتوجه به موقعیت ایران، عمق زیاد آب، جریان آب در بخش جنوبی آن و در ناحیه مرزی کشور ایران، صدمات زیست محیطی بیشتری برای آن در پی خواهد داشت. علاوه‌براین، همواره، نگرانى‌هاى عمده‌ای در ارتباط با دریاهاى بسته یا نیمه بسته مربوط به محیط دریایى و منابع آبزى آنها از جمله خزر وجود دارد که با توجه کم بود حجم آب‌هایشان، نسبت به تهدیدات محیط زیستی آسیب‌پذیرتر هستند. هدف از این تحقیق بررسی تهدیدات محیط زیست دریای خزر در پرتو اسناد بین‌المللی و تبیین دقیق اهمیت دریای خزر برای جمهوری اسلامی ایران می‌باشد.
مواد و روش‌ها:
روش تحقیقی نوشتار حاضر، روش توصیفی تحلیلی است. منظور از این روش این است که ضمن بیان خصوصیات یک موقعیّت در صدد است تا با جمع‌آوری داده‌ها در بیان بررسی وضع موجود به ارزیابی آن بپردازد. روش جمع‌آوری اطلاعات روش کتابخانه‌ای است. با رجوع به منابع از طریق کتب، نشریات ادواری و اینترنت به داده‌های تحقیق دست می‌یابیم.
یافته‌ها:
یافته‌های تحقیق حاکی از آن است علیرغم تصویب اسناد بین‌الملل محیط زیستی و خاصه کنوانسیون تهران مربوط به حمایت از محیط زیست دریایی خزر، تهدیدات محیطی زیستی خزر شامل آلودگی ناشى از خشکى، آلودگى ناشى از کشتى‌ها، زباله ها، در اثر استخراج منابع نفتى، نوسانات آب، وجود گونه‌های مهاجم و ... تاثیر بسیار زیادی بر تخریب محیط زیست دریای خزر داشته‌اند. علاوه‌براین، تهدیدات محیط زیستی دریای خزر، نیازمند راه حل‌های فرامرزی و در موارد دیگری که ریشه‌های بومی و منطقه‌ای دارد، نیازمند ابداع‌ها و ابتکارهای محلی است. این مشکلات امر مهمی را شکل داده‌اند که امنیت، نمی‌تواند به‌دست کشورهای منفرد تحقق یابد. لذا همکاری بین‌المللی و منطقه‌ای در خزر نیاز اساسی جهانی در خصوص مسایل زیست محیطی است.
نتیجه‌گیری:
دارا بودن محیط زیست دریایی سالم برای کشورهای حاشیه خزر از ارزش بسیار بالایی برخوردار است. توسعه پایدار آنها با محیط سالم در هم تنیده است. این موضوع به طور بسیار تنگاتنگی امور زیست محیطی و اقتصادی کشورهای حاشیه خزر را به یکدیگر مرتبط می‌سازد. تداوم منابع تجدید ناپذیر خزر خزر نیازمند آن است که پایه زیست محیطی آن پایدار باقی بماند و تهدیدات محیط زیستی کاهش یابد. بنابراین امنیت اقتصادی و توسعه پایدار کشورهای حاشیه خزر، ارتباط مستقیم با موقعیت محیط زیستی آنها دارد.
کلیدواژه ها:
محیط زیست، دریای خزر، اسناد بین‌المللی، آلودگى.
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی