بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر شفقت بر بهبود سازگاری اجتماعی، ارتقای تاب آوری و کاهش باورهای غیرمنطقی زنان خانه دار
کد مقاله : 1082-ICNH
نویسندگان:
اسما حیدری *، سید مصطفی سعیدی نیا1، فرشته فاطمی نسب2
1ریاست محترم بیمارستان ولیعصر(عج)، رشت
2رئیس واحد طب و پیشگیری
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: تاریخ روان شناسی، سرشار از مفاهیمی است که در پی ارتقا و بهبود روش های درمانی و ارتقای سلامت روحی هستند. مدل درمانی مبتنی بر شفقت، برخواسته از مفهوم شفقت به خود در روان شناسی نوین است که می تواند در بهبود متغیرهای تأثیرگذار بر سلامت روان موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش مبتنی بر شفقت بر بهبود سازگاری اجتماعی، ارتقای تاب آوری و کاهش باورهای غیرمنطقی زنان خانه دار است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع هدف جزء پژوهش های کاربردی و آزمایشی، دارای پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه زنان خانه دار شهر رشت در سال 1401 بود که از بین آنها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای دو گروه 15 نفره انتخاب شدند و گروه آزمایش تحت آموزش درمان مبتنی بر شفقت به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای (هفته ای یک بار) قرار گرفت ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد؛ سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993)، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز(1969) بود. داده های پژوهش، پیش و پس از مداخله و دو ماه بعد جهت پیگیری با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار SPSS23 تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت بر بهبود سازگاری اجتماعی و تاب آوری و نیز کاهش باورهای غیرمنطقی زنان بوده به طوری که نمرات سازگاری اجتماعی و تاب آوری زنان پس از مداخله درمان مبتنی بر شفقت در گروه آزمایش، نسبت به گروه گواه به طور معناداری افزایش پیدا کرد.، همچنین نمرات باورهای غیرمنطقی آنان نیز کاهش محسوسی داشته است (P≤0.01). این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد و اثر بخشی آموزش درمانی مبتنی بر شفقت بهبود سازگاری اجتماعی، تاب آوری و کاهش باورهای غیر منطقی زنان در مرحله پیگیری هم معنادار بود(p≤0/01)
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد مداخله آموزش مبتنی بر شفقت بر افزایش سازگاری اجتماعی، تاب آوری و کاهش باورهای غیرمنطقی زنان خانه دار موثر بوده است. لذا، با توجه به سودمندی این روش، استفاده گسترده از این روش در چنین جمعیت هایی پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه ها:
آموزش مبتنی بر شفقت، سازگاری اجتماعی، تاب آوری، باورهای غیرمنطقی، زنان خانه دار.
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی