مقایسه فنی و زیست‌محیطی پوزولانها جهت سازههای دریایی مستقر در سواحل مکران
کد مقاله : 1094-ICNH
نویسندگان:
رضا زیرک *1، اسدالله استوار2، کاوه یزدی3، رضا مبشرنیا4، عباس گرزین5، فاطمه زیرک6
1محقق سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نداجا و محقق در مرکز مطالعات راهبردی نداجا
2معاونت مهندسی نداجا
3نخبگان سازمان جها
4مطالعات راهبردی نداجا
5اطلاع رسانی مرکز مطالعات
6گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده مقاله:
عمده نکته در تعمیر و نگهداری خرابیهای سازههای بتنی موجود در سواحل مکران، ناشی از نفوذ یونهای کلراید در بتن و خوردگی آرماتور ناشی از آن میباشد. علاوه بر مطالعه پیرامون خواص مکانیکی و دوام پوششهای بتنی حاوی مواد مکمل سیمانی (پوزولانها)، مسائل زیستمحیطی آن نیز باید در طول چرخه عمر پروژه در نظر گرفته شود تا بتوان تصمیمگیری همه‌جانبه‌ای اتخاذ نمود. احتمال ضعف در نفوذپذیری آب و یونهای مخرب نظیر کلراید در مواد پایه سیمانی را میتوان با استفاده از مواد مکمل سیمانی بهبود بخشید. هدف از انجام این پژوهش، مطالعه و مقایسه عملکرد بتنهای حاوی برخی از مواد مکمل سیمانی(پوزولانها) میباشد. تا الگوی مناسبی جهت کمک در تصمیمگیریها و اتخاذ سیاستهای مناسب برای انتخاب مصالح پایه سیمانی بادوام و دوستدار محیطزیست در راستای توسعه پایدار ارائه گردد.
مواد و روشها:
ضمن بررسی و مطالعه بر روی تولید، انواع و خواص پزولانها، جهت ارزیابی زیستمحیطی مطابق با روششناسی تعریف شده در استاندارد 14040 و استاندارد 14044 سازمان بینالمللی استاندارد استفاده شده است.
یافتهها:
پوزولانها به لحاظ منشأ شکلگیری به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند. مقصود از طبیعی بودن آن است که به انجام عملیاتی جهت اصلاح خصوصیات شیمیایی و کانیهای آن‌ها نیاز نیست و مستقیماً میتوانند مورداستفاده قرار گیرند. زئولیت، رس کلسینه شده، پومیس، تراس، توف و متاکائولین برخی از پوزولانهای طبیعی میباشند. پوزولانهای مصنوعی یا محصولات جانبی صنعتی، موادی هستند که محصولات اصلی صنعت تولیدیشان نیستند. پوزولانهای مصنوعی عموماً محصولات جانبی صنایع و کشاورزی، شامل دوده سیلیس، سرباره، خاکستر پوسته برنج، خاکستر باگاس نیشکر، خاکستر بادی و ... هستند.
ا- بررسی فنی: دوده سیلیس، خاکستر بادی، زئولیت و سرباره کاهش به ترتیب در مقدار نفوذ یونهای کلراید در بتن مؤثرند. در کوتاه مدت بتن دارای دوده سیلیس و در بلند مدت بتن دارای دوده سیلیس و سرباره به طور هم‌زمان، به عنوان مقاومترین میباشد.
2- محیط زیست: براساس یافتههای موجود، تولید هر کیلوگرم سیمان پرتلند معمولی در حدود 0.9 کیلوگرم دی‌اکسید کربن آزاد میکند، اما در صورت استفاده از 20% تراس (پوزولان طبیعی) در مخلوط بتنی این مقدار به 0.72 کیلوگرم دی‌اکسید کربن به ازای تولید هر کیلوگرم سیمان آمیخته کاهش مییابد. بتن حاوی 40% سرباره (پوزولان مصنوعی) دارای بالاترین عملکرد پایداری در میان طرحها گزارش شده، در مقابل بتن حاوی 15% دوده سیلیس دارای بدترین عملکرد از منظر توسعه پایدار بوده است.
نتیجه گیری:
استفاده از پوزولانها در سواحل مکران سبب بهبود عملکرد فنی بتن از منظر خواص مکانیکی، پایداری ابعادی و دوام در برابر یونهای مخرب خواهد شد. استفاده از مواد مکمل سیمانی در بتن، باعث بالارفتن عمر مفید سازه و کاهش احتمال خوردگی شده و کاهش آلایندههای زیست‌محیطی میشود.
کلیدواژه ها:
بتن، پوشش بتنی، محیط زیست، سازه دریایی، سواحل مکران
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی