مروری بر مدل های برنامه ریزی در آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت بین گروه های هدف در نیروی دریایی راهبردی آجا
کد مقاله : 1103-ICNH
نویسندگان:
فرهاد غفاری *1، امین پیرانی2
1رئیس بیمارستان خاتم الانبیاء (ص ) نداجا/ کنارک
2مدیر داخلی بیمارستان خاتم الانبیا(ص) نداجا /کنارک
چکیده مقاله:
سابقه و هدف
آموزش بهداشت به عنوان رویکردی اثر بخش برای توجه ویژه به موضوع پیشگیری در کلیه سطوح آن ، مدت زیادی است در کشورهای پیشرفته دنیا ، به عنوان یکی از حیطه های کلیدی در جهت کنترل هر چه بیشتر بیماری ها و ناخوشی های انسانی مطرح است .، در این پژوهش به انواع مدل های برنامه ریزی آموزش بهداشت جهت ارتقاء سلامت بین پرسنل نداجا بررسی گردیده است .
روش جستجو
این پژوهش به روش مروری و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مراجعه به پایگاه های علمی انجام شده است.
یافته ها
تئوری های علوم رفتاری و اجتماعی به سطح خرد برنامه ریزی کمک می کند ولی در سطح کلان یا کلی ، برنامه ریزی بوسیله مدل ها انجام می شود . مدل ها شامل کاربرد مینیاتوری و ساده شده مفاهیم برای مخاطب قرار دادن مسایل بوده که عبارتند از : مدل پرسید- پروسید ، مدل رویکرد برنامه ریزی شده به سلامت جامعه (PATCH) ، مدل رویکرد چند سطحی به سلامت جامعه (APEXPH) ، مدل بهداشت و توسعه منابع (CHEM) ، مدلی برای برنامه ریزی آموزش بهداشت ( MHEPRD) ، مدل PEN-3 و سی دی سینرژی . محبوبترین مدل ، مدل پرسید –پروسید نام دارد که در موقعیت های مختلفی شامل موارد ذیل بکار برده شده است ؛ اتئلاف سازی افزایش مشارکت جامعه ، طرح ریزی مداخلات چندگانه ، ایجاد ابزار بهداشتی، نیازسنجی ، برآورد خطر بهداشتی در محل کار ، طرح ریزی برنامه بهداشتی ، آموزش کارکنان مراقبت بهداشتی ، و بهبود خود مراقبتی و رفتار پذیری .
APEXPH مدل برنامه ریزی سلامت ، مدلی است که تاکید بر اجرا داشته و در موقعیت هایی که نمی توان نیاز سنجی گسترده انجام داد ، قابل استفاده است . نقشه برداری از مداخله مبتنی بر یک رویکرد اجتماعی بوم شناختی بوده که به رفتار های شخص در قالب بافت محیطی می نگرد . APEXPH مدلی است که در سطح محلی کاربرد دارد . CHEM و MHEP و MHEPRD کمتر مورد استفاده قرار گرفته و عمدتا به خاطر پیشینه تاریخی شان مورد بحث میباشد. مدل PEN-3 یک مدل حساس از لحاظ فرهنگی بوده و به برنامه ریزی متناسب فرهنگی کمک می نماید . سی دی سینرژی یک مدل ارتباط بهداشتی است که برای انواع کاربردها نیز سازگار می باشد .
نتیجه گیری
در دنیا متمدن امروزی که بسیاری از بیماری های واگیر عفونی جای خود را به بیماری های و اختلالات مزمن داده اند و بسیاری از بیماری های نوپدید و بازپدید ، شکل جهش یافته به خود گرفته اند که دیگر با درمانهای معقول قابل چاره اندیشی و علاج نیستند . آموزش بهداشت با نگاهی به شعار «پیشگیری ، بهتر از درمان است » باعث ارتقاء سلامت پرسنل نداجا و افزایش توان رزمی می گردد.
کلیدواژه ها:
بهداشت - ارتقاء سلامت - نیروی دریایی - مدل آموزش بهداشتی - آموزش
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی