نوع و میزان تغییرات کیفی و بهداشتی مواد غذایی نگهداری شده در سفرهای دریایی طولانی مدت |
کد مقاله : 1123-ICNH |
نویسندگان: |
حسین دینی *1، آراسب دباغ مقدم1، سعید هادی1، موسیالرضا تسلیخ2، عباس عیسوند3، مریم احمدی4، مریم اژدر4 1استادیار گروه بهداشت و تغذیه نظامی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی آجا 2مدیریت غذا و داروی معاونت بهداپ آجا 3رییس آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی نزاجا 4مشاور واحد بازرگانی واردات موادغذایی شرکت حامی کشت ایرانیان |
چکیده مقاله: |
سابقه و هدف: نگهداری مواد غذایی در طول تاریخ همواره یکی از بزرگترین مشکلات انسان بوده و برای نگهداری طولانیمدت مواد غذایی و حفظ کیفیت آن از روشهای متفاوتی استفاده میگردد. در این بین شرایط متفاوت دما، رطوبت و عدم توجه به میزان و نوع مواد مغذی در اقلام غذایی، تغییرات متفاوتی در کیفیت این مواد ایجاد خواهد کرد. بهجز پنیر و یک محصصول خاص، کیفیت تمام مواد غذایی با نگهداری در انبار و سردخانه، کاهش پیدا میکند و با رعایت نکردن شرایط استاندارد نگهداری محصول، سرعت کاهش کیفیت و رسیدن به مرحله فساد افزایش پیدا خواهد کرد. مواد و روشها: در این مطالعه شرایط استاندارد نگهداری مواد غذایی، تغییرات کیفی مواد غذایی و عوامل تاثیرگذار بر کاهش کیفیت مواد غذایی نگهداری شده، میزان تغییرات کیفی محصولات غذایی نگهداری شده در بازههای متفاوت زمانی نگهداری در انبار کشتی به همراه عوامل عمده ایجاد فساد در غذا مورد بررسی قرار گرفته است. یافتهها: ایجاد تغییرات نامطلوب و زیان بخش در مواد غذایی با تغییرات شرایط نگهداری ارتباط مستقیم داشته و هم آلودگی و هم فساد، هر دو به کاهش کیفیت و یا غیر قابل مصرف شدن مواد غذایی منجر میگردد. در صنایع غذایی استفاده از روشهای فیزیکی و شیمیایی برای حفظ و نگهداری مواد غذایی بیشتر کاربرد دارد که شامل استفاده از سرما، انجماد، حرارت، خشک کردن، دود دادن، فشار هیدرواستاتیک بالا، بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده، اسیدی کردن و استفاده از مواد شیمیایی مختلف و پرتودهی میباشد. نتیجه گیری: عوامل فساد و آلودگی، چه بصورت مستقیم و چه بصورت غیرمستقیم موجب تغییرات نامطلوب و گاهی بیماریزا در ماده غذایی میشوند. آگاهی از این موارد به تیم کنترل مواد غذایی کمک می کند که مناسب ترین تدبیر برای کنترل عوامل فساد و آلودگی و در نتیجه فراهم کردن سلامت غذا در دریا بکار گیرند. |
کلیدواژه ها: |
نگهداری مواد غذایی، عوامل فساد، کیفیت مواد غذایی |
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است |