مدیریت گزیدگی توسط جانداران آبزی
کد مقاله : 1126-ICNH
نویسندگان:
آرزو کرمپوریان *1، بهزاد ایمنی2، غزل ایمنی3
1گروه پرستاری داخلی و جراحی- دانشکده پرستاری و مامایی-دانشگاه علوم پزشکی همدان- ایران
2گروه اتاق عمل- دانشکده پیراپزشکی-دانشگاه علوم پزشکی همدان- ایران
3دانشکده داروسازی-دانشگاه علوم پزشکی همدان- ایران
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: سفرهای دریایی به خصوص در آبهای آزاد برای نظامیان دریایی اعم از نیروهای سطحی و زیرسطحی دارای مخاطراتی است و آشنایی با این مخاطرات ضروری به نظر می رسد. یکی از این مخاطرات گزیدگی ناشی از آبزیان است که میتواند منشاء معضلات بهداشتی محسوب شود و موجب آزار و اذیت، سلب آسایش و مرگ نیروهای نظامی گردد. مدیریت گزیدگی آبزیان با گزیدگی جانداران خشکی قدری تفاوت دارد. مطالعه حاضر با هدف تبیین نحوه پیشگیری و درمان این گزیدگی ها انجام گردید.
متدولوژی: این مطالعه به روش مطالعه کتابخانه ای و با جمع‌آوری داده ها از مجموعه کتب و مقالات پژوهشی معتبر در زمینه آلودگی با جانداران دریایی در پایگاه های علمی PubMed، Scopus و Web of Science استوار گردید.
یافته ها: طیف وسیعی از آبزیان وجود دارند که خطر گزیدگی با آنها وجود دارد از جمله این جانداران میتوان از شیطان دریایی، مرجان، ماردریایی، سفره ماهی، سنگ ماهی، کیسه تنانی همچون عروس دریایی و فیسالیافیسالیس (جنگجوی پرتقالی)، چیرونکس (زنبور دریایی)، صدف مخروطی، توتیا و اختاپوس حلقه آبی نام برد که برای دفاع در برابر دشمنان خود از توکسینهای منحصر به فردی استفاده میکنند که با توجه به ماهیت، میزان، ترکیب شیمیایی و مکانیسم عمل و وضعیت فیزیولوژیکی قربانی علایم بسیار متنوعی از یک واکنش آلرژیک ساده تا شوک آنافیلاکسی و مرگ ایجاد میکنند. آلودگی قربانی با سم آبزیان میتواند به‌صورت فعال بدلیل درگیری با جاندار و یا به‌صورت غیرفعال و تصادفی باشد. معمولا آلودگی های تصادفی ناشی از عدم شناخت رفتار آبزیان سمی میاشد لذا آشنایی با این گونه جانداران و نحوه برخورد با آنان حایز اهمیت است.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت گزیدگی های دریایی و محافظت از نیروهای نظامی، نویسندگان سعی دارند در این مقاله به راه های پیشگیری و درمان انواع گزیدگی های دریایی بیردازند.
کلیدواژه ها:
گزیدگی های دریایی، پیشگیری، درمان و مراقبت
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی