مروری بر تنوع،‌ ترکیب و کاربردهای پروتئین و رنگدانه‌های ریزجلبکی
کد مقاله : 1147-ICNH
نویسندگان:
علی حسن پور اردکانی زاده *1، ندا سلطانی2، محمدعلی نعمت الهی1
1گروه شیلات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی
چکیده مقاله:
سابقه و هدف:
ریزجلبک‌ها موجودات فتوسنتزی میکروسکوپی هستند که در آب شیرین و دریا یافت می‌شوند. پروکاریوت یا یوکاریوت بوده که عمدتا تک سلولی و یا به صورت کلونی‌های کوچک زندگی می‌کنند. تنوع زیستی آن‌ها با برآورد 800000 گونه از اهمیت بالایی برخوردار است. با این حال، تنها 40000 تا 50000 گونه تاکنون تشریح شده است. بنابراین با توجه به تنوع زیستی، ریزجلبک‌ها یکی از امیدوارکننده‌ترین منابع برای محصولات و کاربردهای جدید هستند. پرمصرف‌ترین گونه‌های ریزجلبک‌ها متعلق به این خانواده‌ها هستند: Cyanophyceae، Chlorophyceae، Bacillariophyceae و Chrysophyceae، که غالبا پنج سویه در کاربردهای زیست‌فناورانه و تجاری مد نظر واقع می‌شوند: Spirulina، Chlorella، Haematococcus pluvialis، Aphanizomenon flos-aqua و Dunaliella salina. در این مقاله نگاهی اجمالی به کاربردهای مختلف پروتئین‌ها و رنگدانه-های جلبکی شده است.
روش جستجو:
به‌منظور جمع‌آوری مطالب مهم و کلیدی در راستای تنوع، ترکیب‌بندی و کاربردهای پروتئین و رنگدانه‌های ریزجلبکی، مطالعات متعددی از منابع مختلف مانند مقالات و کتب مربوطه انجام گرفت، که در این مقاله به مرور مطالعات صورت گرفته پرداخته‌ایم.
یافته‌ها:
ریزجلبک‌ها حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات ارزشمند مانند پروتئین‌ها، اسیدهای آمینه و رنگدانه‌ها هستند. امروزه تولید جهانی آن‌ها حدود 10000 تن ماده خشک در سال تخمین زده می‌شود. مزیت استفاده از ریزجلبک‌ها برای استخراج این محصولات با ارزش این است که می‌توان آن‌ها را فقط با استفاده از آب و CO2 جو کشت کرد که با حداقل هزینه همراه است. میانگین محتوای پروتئین ریزجلبک‌ها با سویه‌ها و شرایط رشد متفاوت است و بین 2 تا 75 درصد وزن خشک متغیر است. همچنین آن‌ها قادر به سنتز اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز انسان هستند‌. رنگدانه‌ها نقش مهمی در متابولیسم فتوسنتزی و رنگدانه‌ای ریزجلبک‌ها دارند و همچنین اثرات آنتی اکسیدانی، ضد سرطانی، ضد التهابی، ضد چاقی و محافظت عصبی از خود نشان می‌دهند.
نتیجه‌گیری:
اگرچه ریزجلبک‌ها عمدتا در تولید انرژی زیستی یا در تغذیه حیوانات در آبزی پروری در سراسر جهان استفاده می‌شوند، با این حال تنوع زیستی ریزجلبک‌ها طیف گسترده‌ای از ترکیبات ارزشمند مانند رنگدانه‌ها، پروتئین‌ها، پپتیدها و آمینواسیدها را ارائه می‌دهد. بهبود فرآیندهای بیوتکنولوژیکی برای کشت جلبک و تولید ترکیبات خاص منجر به افزایش پتانسیل‌های توسعه بازار می‌شود که می‌توان در دهه‌های آینده شاهد گسترش آن باشیم.
کلیدواژه ها:
ریزجلبک، پروتئین، ‌رنگدانه،‌ زیست‌فناوری،‌ اسید آمینه
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی