عوارض استفاده از اکسیژن درمانی هایپربار در بیماران
کد مقاله : 1150-ICNH
نویسندگان:
یزدان احمدی1، رضا مومن *2، محمد ایمانی پور3
1کارشناس ارشد پرستاری، مربی، گروه اورژانس، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
2کارشناس ارشد پرستاری مراقبت های ویژه، مربی، گروه پرستاری مراقبت های ویژه، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
3کارشناس ارشد پرستاری، مربی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف:
اکسیژن درمانی هایپربار (HBOT) یک روش درمانی کمکی در اختلالات مختلف است که در آن فرد در محفظه ای یک یا چند نفره، تحت فشار 2 تا 3 اتمسفر مطلق، اکسیژن خالص را به مدت 60 تا 90 دقیقه دریافت می کند. بیماران در استفاده از این روش درمانی ممکن است عوارض مختلفی را تجربه کنند. هدف از این مقاله پرداختن به عوارض استفاده از اکسیژن درمانی هایپربار در بیماران می باشد.
روش جستجو:
در این مقاله مروری جستجوی الکترونیکی با دو زبان فارسی و انگلیسی با کلید واژه های اکسیژن درمانی هایپربار، درمان کمکی، عوارض، بیماران و معادل انگلیسی آنها در بازه زمانی سال های 1390 تا 1401 شمسی (2011-2022 میلادی) در پایگاه های اطلاعاتی نظیر SID, Mag Iran, Iran doc, Scopus, Medline, PubMed و موتور جستجوی Google Scholar انجام شد.
یافته ها:
در مطالعات انجام شده عوارض مختلفی حین HBOT گزارش شده است. باروترومای گوش میانی شایع ترین عارضه مرتبط با اکسیژن درمانی هایپربار است که با احساس فشار، درد و ناراحتی در گوش مشخص شده و مقالات مختلف میزان بروز آن را متغیر و از 2 تا 82 درصد گزارش کرده اند. از دیگر عوارض HBOT می توان به کلاستروفوبیا، باروترومای سینوس و دندان، مسمومیت عصبی با اکسیژن (تشنج)، مسمومیت ریوی با اکسیژن (آمبولی گاز شریانی)، عوارض چشمی و تغییرات بینایی، ایجاد توهمات شنوایی، حالت تهوع، سرگیجه، اضطراب، تحریک پذیری، افزایش فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، ادم ریوی و هیپوگلیسمی در بیماران دیابتی اشاره کرد.
نتیجه گیری:
اگر چه برخی HBOT را روشی ایمن و کم خطر در درمان اختلالات مختلف معرفی کرده اند، اما همانند هر روش درمانی دیگر، این شیوه درمانی نیز بدون عارضه نیست. اخذ شرح حال دقیق بیماران، استفاده از تور آشناسازی و ارائه آموزش های لازم قبل از HBOT از طریق گروه همتا و کارکنان، نظارت و پایش دقیق بیماران حین استفاده از این روش درمانی و انجام اقدامات مناسب در صورت ایجاد عارضه در کاهش مشکلات بیماران موثر می باشد.
کلیدواژه ها:
واژه های کلیدی: اکسیژن درمانی هایپربار، درمان کمکی، عوارض، بیماران
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی