بازیابی تصاویر مرئی زیر آب بااستفاده از الگوریتم YOLO
کد مقاله : 1162-ICNH
نویسندگان:
سارا معتمد *، الهام عسکری
گروه مهندسی کامپیوتر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فومن و شفت، گیلان، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف:
امروزه تشخیص و بررسی موقعیت اشیاء و موقعیت یابی مکانی و اکتشافات دریایی جزء مهمترین مطالب در مسائل مربوط به ناوبری می‎باشد. بمنظور بررسی تمامی این مسائل نیاز به استفاده از روش‎های یادگیری ماشین خواهد بود. در واقع در این فناوری ماشین تصاویر یا ویدئوها را می‎بیند و پس از پردازش‎های دقیق و مناسب مکان اشیا تعریف شده و کلاس یا دسته‎بندی آنها را نیز مشخص می‎کند. لذا هدف از این مقاله ارائه روش‎های بازیابی اشیاء خاص در تصاویر است که بیشترین میزان شباهت را در پاسخ به شی مورد جستجو داشته باشد. از دیگر هدف‎های این مقاله ارائه روشی کارا با بالاترین نرخ تشخیص و زمان اندک بازشناسی می‎باشد.
مواد و روش‎ها:
در این پژوهش از ترکیب الگوریتم YOLO و Fast R-CNN که کامل‎ترین سیستم بلادرنگ در یادگیری عمیق و حل مسائل تشخیص اشیاء می‎باشد، استفاده شده است. روش کار این الگوریتم بدینصورت است که پس از خواندن تصاویر از الگوریتم YOLO برای حذف پس‌زمینه و سپس اعمال Fast R-CNN استفاده خواهد شد. بطور خلاصه ترکیب و روش کار این دو الگوریتم باهم بدینصورت است که برای هر باکسی که توسط Fast R-CNN پیش‌بینی می‌شود، چک می‌کنیم که آیا YOLO باکس مشابهی را پیش‌بینی کرده است یا خیر. درصورت تایید، پیش‌بینی از طریق احتمال YOLO تقویت می‌شود و همچنین همپوشانی بین دو باکس محاسبه و به‌عنوان باکس نهایی نمایش داده می‌شود.
مدل پیشنهادی در این مقاله بر روی پایگاه داده تصاویر مرئی، که از زیر آب جمع شده اعمال خواهد شد. این پایگاه داده شامل 9700 فریم از تصویر مرئی است که توسط یک وسیله نقلیه زیر آبی خودگردان جمع شده است. مکان تصویربرداری شامل سه غار تک شاخه و چندین تونل در اندازه‏های مختلف است که بخشی از یک غار وسیع‎تر در محدوده منطقه کاستا براوا در اسپانیا می‎باشد.
یافته‎ها:
که هرکدام از روش‎های YOLO و Fast R-CNN به تنهایی دارای معایب و مزایای خاص خود می‎باشد، اما ترکیب این دو روش باعث می‎شود اکثر کاستی‎های دو الگوریتم از بین بروند. زیرا الگوریتمYOLO خطاهای پس‌زمینه کمتری نسبت به Fast R-CNN تولید می‌کند و همین امر موجب بهبودی نرخ تشخیص خواهد شد.
نتیجه گیری:
در این مقاله روشی کارا جهت تشخیص موقعیت‎یابی اشیاء توسط بازیابی تصاویر تهیه شده در زیر آب معرفی شد. در این روش پیشنهادی و بمنظور تشخیص اشیاء در زیر آب ابتدا تصاویر از ورودی خوانده شده و سپس از ترکیب دو الگوریتم YOLO و Fast R-CNN استفاده خواهد شد. بمنظور بررسی عملکرد مدل پیشنهادی، این روش با روش‎های مختلف یادگیری عمیق مقایسه شده است. با بررسی و مقایسه نتایج مشاهده می‎شود که مدل پیشنهادی از دقت بالاتری نسبت به سایر روش‏های عمیق برخوردار است.
کلیدواژه ها:
تشخیص اشیاء، موقعیت یابی، شبکه‎های عصبی عمیق، الگوریتم YOLO، الگوریتم Fast R-CNN.
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی