بررسی بیماری حرکت در دریا از منظر طب سنتی ایرانی
کد مقاله : 1169-ICNH
نویسندگان:
هانیه السادات نوربخش *1، معین زارع1، زهرا حق‌بین1، امیررضا شجاعی1، سیده فاطمه کاظمی1، سید مهدی میرغضنفری2
1دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
2گروه فیزیولوژی و طب سنتی ایرانی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: افراد در هر سنی ممکن است حین سفر دریایی، دچار حالات سرگیجه، تهوع و بی‌حالی شوند که همان بیماری حرکت در دریا یا دریازدگی است. طب سنتی ایرانی علاوه بر بررسی دلایل مولّد بیماری، توصیه‌های ارزشمندی جهت پیشگیری و درمان آن ارائه کرده است.
روش جستجو: این مطالعه، مروری بر موضوعاتی پیرامون بیماری حرکت و سفرهای دریایی ذکر شده در کتب معتبر طب سنتی از جمله قانون و خلاصه الحکمه می‌باشد.
یافته‌ها: طب سنتی ایرانی، علت ایجاد بیماری حرکت را اخلاط ناسالم درون معده می‌داند که تداوم حرکت، باعث جابجایی اخلاط، ایجاد حالت تهوع و بعضاً استفراغ می‌گردد. این اخلاط، معمولاً صفرا و بلغم هستند که کمیت و یا کیفیت غیرطبیعی دارند. شیوع صفرا در گرم‌مزاجان و شیوع بلغم در سردمزاجان مشاهده می شود.
برای پیشگیری از بروز علائم فوق توصیه می‌شود که در موارد صفرا، فرد میوه، رب و یا نوشیدنی ترش‌مزه، سکنجبین، سرکه، زرشک، تمرهندی و یا سماق به همراه داشته باشد و در موارد بلغم و سردی، داروهایی چون زنجبیل، هل، دارچین، عسل و مانند آن‌ها مفیدند. در کل، فرد قبل از سفر باید از مصرف مواد مضر برای آن مزاج پرهیز کند. مثلاً شخص گرم‌مزاج صفراوی، اگر قبل از سفر گرمی بخورد، احتمال ابتلا به این مشکل برای او زیاد است و برعکس. همچنین بهتر است افراد در حین سفرهای دریایی سعی کنند به سطح دریا، به خصوص آب شور، نگاه نکنند.
در صورتی که این حالت منجر به استفراغ شد، نباید مانع آن گردنند و بگذارند تا معده از اخلاط پاک شود و بعد از آن، چیزى از خوراکی‌های ذکر شده بخورند.
نتیجه‌گیری: با توجه به این که بیماری حرکت در سفرهای دریایی، به خصوص برای افرادی که برای اولین بار آن را تجربه می‌کنند رایج است، طبق توصیه‌های ذکر شده در کتب طب سنتی به نظر می‌رسد بهترین اقدام برای جلوگیری و یا کاهش علائم این بیماری، کنترل کردن تغذیه و مشی رفتاری آن‌ها در روزهای منتهی به شروع سفر است. بدیهی است که در این بیماری هم پیشگیری از وقوع علائم از درمان آن بهتر است و توصیه می‌شود.
کلیدواژه ها:
بیماری حرکت، دریازدگی، طب سنتی ایرانی، طب مکمل، سفر دریایی
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی