مروری بر بیماری استئونکروز دیس باریک غواصان
کد مقاله : 1179-ICNH
نویسندگان:
معین زارع *1، امیررضا شجاعی2، هانیه السادات نوربخش3، رضا حیدری4
1دانشکده پزشکی/دانشگاه علوم پزشکی آجا / تهران/ایران
2دانشکده پزشکی/دانشگاه علوم پزشکی آجا /تهران/ایران
3دانشکده پزشکی/دانشگاه علوم پزشکی آجا/ تهران / ایران
4گروه پزشکی مولکولی، دانشکدۀ پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: استئونکروز دیس باریک یا بیماری استخوان غواصان، علی رغم شیوع بالای 50 درصد در غواصان اقتصادی، در میان گزارش‌های مراکز نظامی از هر 1000 نفر به طور میانگین تنها 7 درصد نیروها دچار این بیماری می‌شوند. با این حال با توجه به محدودیت‌های حرکتی حاصل از این بیماری، مطالعۀ آن دارای اهمیت است.
روش جستجو: مطالعۀ پیش رو بر اساس آمارهای نیروی دریایی ارتش‌های کشورهای مختلف در زمینه آسیب‌های منابع انسانی و مقایسه روش مدیریتی این سازمان‌ها با مدیریت دیگر سازمان‌های نیازمند پزشکی غواصی صورت گرفته است. این آمار برگرفته از کتاب پزشکی غواصی و زیرسطحی، منتشر شده توسط نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بوده است.
یافته ها: استئونکروز ناشی از برداشت سریع فشار پس از قرار گرفتن در شرایط پرفشار، ناشی از ایجاد حباب نیتروژنی و با اثر سوء بر قسمت های استخوانی است. این حالت به مرور زمان موجب میکروترومبوس شده و در نهایت با ایسکمی یا هومئستاز، باعث کاهش محدودۀ حرکتی مفاصل به ویژه در ران و کتف می‌شود. برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و ممانعت از رسیدن به مراحل تخریب مفصلی، گذاشت فشار زودهنگام در بندزهای عضلانی توصیه می‌شود. همچنین MRIهای دوره‌ای برای افراد پرخطر، از رخداد مشکلات جدی پیشگیری خواهد کرد. با اینکه موارد موجود در سر و گردن که بدون علامت طلقی می‌شوند نیاز به درمان ندارند اما قرار گرفتن در شرایط هایپربار(فشار بالا) به مدت طولانی، بهبود ضایعات را از سطح هیستولوژیک به سطح قابل تشخیص از طریق MRI و معاینه می‌رساند.
نتیجه گیری: باتوجه به تجارب حاصل از عملکرد موفق نیروی دریایی ارگان های نظامی، به نظر می‌رسد دلیل این موفقیت، توجه به جدول برداشت فشار است که به طور دقیق بررسی می‌شود. به این ترتیب می توان از اتلاف نیروی انسانی و منابع نیروی متخصص غواصی جلوگیری کرد.
کلیدواژه ها:
: استئونکروز، بیماری استخوان غواصان، پزشکی غواصی، طب دریا
وضعیت : چکیده برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است
ششمین همایش ملی و چهارمین همایش بین المللی طب پیشگیری، بهداشت، امداد و درمان بر روی شناورهای سطحی و زیرسطحی